28 November 2014

dari Malaysia ke Makkah Saudi Arabia

Assalamualaikum :D
*kalau jawab dapat pahala*

Alhamdulillah. selamat sampai ke Tanah Haram 28/11/2014. last datang bulan Mei lepas dan sekarang tengah musim cuti sekolah and aku pon masih tak ada apa-apa komitmen lagi dekat Malaysia, ambil peluanglah untuk balik sini. ihiks

menempuh perjalanan yang sangat panjang. Malaysia - Dubai - Jeddah. more than half day duduk atas flight rasanya dengan transit Dubai selama 2 jam naik Emirates. this is my first time naik Emirates. before ni just naik Qatar, Mas, AirAsia and Saudi Airlines.

so far Emirates punya service quite good. bahan entertainment dia sangat banyak pilihan and sangat up-todate! tv dia for each seat quite big. besar lagi dari size sebuah ipad. kalau tengok movie tu memang puas la compared to Mas. pilihan movie terdiri dari banyak negara (India, Korea, Jepun, China, Indonesia, lotsss more!) . filem dari Malaysia pon ada.

but yeah, walau sebagus mana pon Emirates punya service, MAS tetap dihati. ahhaa.

perjalanan dari Jeddah ke Makkah mengambil masa sejam ++ and selamat sampai rumah waktu subuh. after solat Jumaat memenuhi jemputan ke rumah warga Malaysia yang menetap di Makkah jugak untuk jamuan makan sempena kelahiran anaknya. sembang punya sembang, dekat nak maghrib jugak baru balik rumah.

cuaca di Makkah sekarang baru nak masuk musim sejuk. malam akan lebih panjang dari siang. pkul 7 malam dah masuk isyak and lepas tu melangutlah dekat rumah. kejap-kejap tengok jam, " eh,baru pkul 8pm". kejap lagi tengok lagi, " eh, baru masuk pkul 9.30pm". terasa lamanya and nampak sangat takda keje. hahha. tapi yang bagusnya malam panjang, waktu shopping boleh la berlama-lama! jyeahhh. sebab apa? sebab di Saudi kehidupan bermula waktu malam, cewahhhh! orang takkan keluar waktu siang yang panas. bila isyak masuk waktu awal, makin lama la orang boleh shopping dari isyak until tengah malam.

what? bosan dah baca entri melalut nih?
ok okay.. aku stop sampai sini dulu.
till then, see you!


ps : sampai je sini, terus sakit tekak. perubahan cuaca ke? hurmm
pss: will update more picture soon. insyAllah
psss: tak sempat pegi Masjidilharam lagi, maybe tomorrow insyAllah








4 comments:

nurul afiqah said...

mane ada boring..i suke bca entry u laaa...heheheh

Anonymous said...

suke la bce entry awak..hehehe

nurul afiqah said...

nn

hpm.ba said...

This is a great post it was very informative. I look forward to reading more of your work. So I made sure to bookmark your site so I can come back later. I enjoyed every minute of this reading
Trebinje apartman

This Content Of This Blog Belongs To : Fatin Solihah